Čoraz častejšie správy o nekvalitných potravinách poukazujú na dôležitosť kontrolovanej domácej produkcie. Cestárska soľ použitá pri výrobe poľských potravín, alebo spracované vajcia s rakovinotvornými látkami určite nevyvolávajú v spotrebiteľoch príjemné pocity.
To všetko poukazuje na dôležitosť domácej produkcie, ktorá sa uskutočňuje v kontrolovaných tunajších podmienkach. Slovenský producenti sú pod drobnohľadom kontrolných inštitúcií.
V prípade zeleniny sú ďalšou výhodou krátke prepravné vzdialenosti a tým pádom možnosť pravidelnej dodávky čerstvého tovaru. Odpadáva potreba dlhšieho chladenia v chladiacich boxoch, pričom môže dôjsť k zníženiu napr. obsahu vitamínov, teda kvality.
Potravinové kauzy posledných rokov poukazujú na nevýhodu vývoja potravinárskej sebestačnosti Slovenska. 45% -ná sebestačnosť je nebezpečne nízka s porovnaním s okolitými štátmi. Otázka je, či je výhodné dovážať potraviny často menej kvalitné, alebo mať ako takú konkurenčnú, kontrolovanú ponuku u nás doma spravidla s dobrou kvalitou. Nehovoriac o pracovných príležitostiach nadväzujúcich sa na výrobu vrátane v dodávateľských spoločnostiach a v službách.
Konzumujte domácu zeleninu podporujete tým domácich pestovateľov.