Plodina najneskoršie zbieraná, ktorú pestujeme je kapusta. Spravidla pestujeme odrody s dlhšou vegetačnou dobou, ktoré sú vhodné aj na skladovanie. Výsadba sa uskutočňuje v máji. Keďže kapusta je schopná vyprodukovať veľký objem z jednotky plochy má vysoké nároky na prísun živín. Výsadbu podobne ako pri karfiole vykonávame sadiacim strojom, ktorý zabezpečí pravidelnú medziriadkovú vzdialenosť a vzdialenosť v riadku. Je to predpoklad na strojovú medziriadkovú kultiváciu a v neposlednom rade sa skráti čas potrebný na výsadbu. Spravidla pestujeme 2 odrody bielej a 1 odrodu červenej kapusty. Z tohto dôvodu môžeme začať so zberom bielej kapusty už koncom septembra podľa požiadaviek zákazníkov.
Je to ideálny doplnok zimnej stravy vzhľadom na obsah vitamínov, hlavne vitamínu C, ale aj vitamínov A, E a K, ako aj betakaroténu. Kyselina listová je dôležitá pri stresových situáciách. Pričom obsah vlákniny je dôležitá na optimálne fungovanie črevnej peristaltiky.
Kvasená kapusta vďaka mliečnemu kvaseniu má ešte vyšší obsah vitamínu C ako čerstvá. Takisto obsahuje vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamíny E a K, železo, flór, draslík, horčík, zinok a fosfor. Šťava kvasenej kapusty pozitívne vplýva na črevnú mikroflóru a má probiotický účinok. Veľké množstvo cholínu v kvasenej kapuste zas priaznivo vplýva na látkovú výmenu tukov a znižuje tiež hladinu krvného tuku.
Kapusta má mnoho priaznivých účinkov na zdravie a preto neváhajte a konzumujte!
Hlavne kapustu dopestovanú v našom regióne resp. na Slovensku!